Начин на приготвяне
Гъбите се обелват от горната им страна, става изключително лесно и в никакъв случай не се минава през течаща вода. Ако това някой го притеснява, би могло да се навлажни домакинска хартия и с нея да се избърше внимателно гъбата.
По принцип гъбите не се измиват под течаща вода, защото поемат много от нея и се развалят вкусовите им качества, а още повече при тази прекрасна гъба Портобело, която се характеризира, първо, с големината си около 15 до 18 см гугла, с прекрасен аромат, тя е сочна, не изсъхва, ако се приготвя на грил или във фурна, тя е съвършената добавка към всяко солено ястие.
След като е обелена, се отрязва пънчето ѝ до края. С нож се нарязва много ситно. С малка лъжичка много внимателно, без да се наранява гъбата и да се разчупва, се отстраняват ребрата ѝ под гуглата. Оставя се настрана.
Наситнява се лукът, чесънът и магданозът на много ситно. Беконът се нарязва на съвсем дребни парченца.
За мое улеснение сложих всички горни продукти в блендер и ги смлях на дветри пулсации, това е напълно достатъчно.
В тиган подходящ да се постави и във фурна, на умерен котлон се загрява маслото и част от зехтина. Прибавят се смлените съставки от блендера и се запържват за 3 до 4 мин под капак при периодично разбъркване. Подправят се със сол и черен пипер. Налива се капачката ром, разбърква се за 30 сек и се добавя сметаната.
Оставя се да се редуцира до по-суха смес и се сваля от котлона. Изважда се сместа, поставя се в чиния, избърсва се тиганът с домакинска хартия, налива се струйка зехтин и се поставят гъбите с гуглата им надолу да се запържат много леко, да захване леко златист цвят, също под капак. Изваждат се.
С готова смес се напълват гъбите, поръсва се настърган пармезан и се поставят в загрята фурна на 180 градуса за 5 до 6 мин.
Изваждат се пълнените гъби, посипват се с наситнен магданоз и малко копър.
Източник: Cocina Muy Sencilla