Gotvach.bg»Рецепти»Сладка»Мармалад»Сладко от смокини без вода

Сладко от смокини без вода

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Сладко от смокини без вода
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
35 мин.
Готвене
90 мин.
Общо
125 мин.
Порции
10
"На някой може захарта да се стори много в това сладко от смокини без вода. Да, така е, но като ще е сладко, да е сладко"

Необходими Продукти

  • смокини - 3 кг добре узрели
  • захар - 2.5 кг
  • лимонов сок - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте плодовете и ги сложете в тенджера или друг подходящ съд, в който после ще ги варите. Сипете захарта и разклатете съда, за да се разпредели между смокините. Оставете така за 1 нощ на хладно.

На другия ден захарта почти трябва да се е стопила и се е образувал сироп.

Сложете съда със смокините на котлона и варете около 50 мин - 1 час на умерен огън. Разбърквайте от време на време и отбирайте бялата пяна, която се образува на повърхността. Сиропът от стопена захар и отделилите се сокове на плодовете в началото е рядък като водичка, после постепенно се сгъстява леко.

Изключете котлона и оставете домашното сладко да изстива цял ден, после проверете гъстотата - тогава ще си проличи дали и колко още време му трябва. Отново го сложете на котлона да се вари още минимум 10-15 минути. Аз го обичам по-гъсто и с тъмен цвят, затова варя поне още половин час, но всичко е въпрос на вкус и предпочитания. Сами преценете колко гъсто да е вашето сладко.

Не държа всички смокини да се запазят цели - някои се разкъсват при разбъркването, но това не ми е проблем. Не отбирам семчиците, които са се отделили, защото те хрупкат страхотно и са много приятни. Не ми харесва рядко сладко с воднист, бистър и светъл сироп, затова го приготвям всяка година по описания горе начин и с повторното заваряване никога нямам проблем с уцелването на гъстотата. Може да отнема повече време, но си струва.

На някой може захарта да се стори много. Да, така е, но като ще е сладко, да е сладко :) Трябва да отбележа, че по принцип по този метод се прави 1:1 (смокини: захар), но дори аз леко намалявам захарта.

Лимоновият сок се добавя няколко минутки преди сладкото да се свали от котлона. Разбърква се.

Докато е горещо, разпределете го в чисти бурканчета, затворете добре и обърнете с капачката надолу. Оставете така домашното сладко от смокини, докато изстине и приберете на тъмно и хладно.

Вижте още защо трябва да хапвате повече смокини и всички ползи на смокините на едно място.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: