Gotvach.bg»Рецепти»Туршии и зимнина»Бабиното сладко от смокини

Бабиното сладко от смокини

МариянаМарияна
Мастър Шеф
7724k2k3k7
Бабиното сладко от смокини
Снимка: Марияна
1 / 7
20/08/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
180 мин.
Общо
210 мин.
"Сладко, с чийто вкус сме израснали!"

Необходими Продукти

  • смокини - 3 кг едри зрели
  • захар - 1 кг
  • вода - 100 мл
  • лимонтозу - 1/2 пакатче
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За сладкото ни трябват едри и много добре узрели смокини.

Смокините си ги измиваме много добре. Режем ги на едри парчета. Слагаме ги в голяма тенджера. Поливаме ги с 100 мл вода и 1 кг захар. Разбъркваме. Слагаме тенджерата на котлона да ври на тих огън за около 2-3 часа. Поглеждаме сладкото често и разбъркваме много леко.

Към края проверяваме сладкото за желаната гъстота, като си слагаме с помощта на лъжица в малка чинийка, за да проверим. Малко преди да свалим сладкото от смокини от огъня, приблизително 5 мин преди да е готово, слагаме и 1/2 пакетче лимонтозу.

Измиваме бурканчетата, трябва хубаво да са изсъхнали, капачките също, най - добре е да се ползват малко от лютеница например. Насипваме готовото сладко от смокини в бурканчетата и затваряме добре с капачките.

Получава се вкусно сладко с едри парчета смокини, подходящо за пълнеж на палачинки или за съставка при кексове, сладкиши, гарниране на сладолед и кисело мляко.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.8
54
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Рецептата е относителна в зависимост от това колко са узряли смокините , ако са презряли 1 кг. захар е достатъяен
23.08.2022 12:26
1
1
Анонимен
Анонимен
Марлоу
23.08.2022 12:25
Марияна
Марияна
Хубаво сладко сте направили, хубава снимка. Моето е с нарязани плодове.Домашното е най - вкусно.
30.09.2016 23:19
3
Марияна
Марияна
Сладко с нярязани на парчени смокини е. В моя край се казва сладко, зная го като сладко с нярязани на парчени смокини и затова така съм го написала. Става за мазане на филии, за пълнеж на палачинки, прибавя се в кексове, сладкиши /като една от съставките/.Верни са пропорциите - 3 кг. плод и 1 кг. захар.Повечето хора му казват конфитюр. Защо толкова ви изненадват пропорциите? Прочитайки рецептата става ясно какъв вид е и за какаво. Това не е гъст сироп с цели смокини или гладък мармалад.Ще кача още снимки, за да се види консистенцията.
04.09.2016 14:51
20
5
Людмила Чохаджиева
Людмила Чохаджиева
E, това ако е сладко!
За сладко на 1 кг плод се слага 1 кг захар! За конфитюр на 1 кг плод - 0.700 кг захар.Тук, или има печатна грешка, или това няма нищо общо със сладко.
30.08.2016 19:29
5
10