Начин на приготвяне
За сладкото ни трябват едри и много добре узрели смокини.
Смокините си ги измиваме много добре. Режем ги на едри парчета. Слагаме ги в голяма тенджера. Поливаме ги с 100 мл вода и 1 кг захар. Разбъркваме. Слагаме тенджерата на котлона да ври на тих огън за около 2-3 часа. Поглеждаме сладкото често и разбъркваме много леко.
Към края проверяваме сладкото за желаната гъстота, като си слагаме с помощта на лъжица в малка чинийка, за да проверим. Малко преди да свалим сладкото от смокини от огъня, приблизително 5 мин преди да е готово, слагаме и 1/2 пакетче лимонтозу.
Измиваме бурканчетата, трябва хубаво да са изсъхнали, капачките също, най - добре е да се ползват малко от лютеница например. Насипваме готовото сладко от смокини в бурканчетата и затваряме добре с капачките.
Получава се вкусно сладко с едри парчета смокини, подходящо за пълнеж на палачинки или за съставка при кексове, сладкиши, гарниране на сладолед и кисело мляко.
Коментари
За сладко на 1 кг плод се слага 1 кг захар! За конфитюр на 1 кг плод - 0.700 кг захар.Тук, или има печатна грешка, или това няма нищо общо със сладко.