Начин на приготвяне
Бобът се измива много добре и се накисва в студена вода за 12 ч, след което водата се изхвърля и бобът отново се измива.
Слага се в тенджера със студена вода 2 л, след като заври водата, се изхвърля, и по този начин се изхвърля три пъти водата, след като заври.
В четвъртата вода около 3 л бобът се вари 90 мин без тенджерата да се захлупва.
Лукът се почиства, измива на нарязва на ситно.
Морковите се обелват, измиват и нарязват на малки парчета.
Чушките се почистват от семките и дръжките, измиват се и се нарязват на малки парчета.
Целината се измива, обелва и нарязва на дребно.
След сваряване на боба 90 мин се прибавят нарязаните лук, моркови, чушки и целина и се вари 60 мин, след което се прибавят измитият и нарязан на ситно домат. Вари се още 20 мин.
Брашното се разбърква с олиото много добре до получаване на хомогенна смес и се запържва до получаване на златист цвят, след което се прибавя червеният пипер, разбърква се няколко пъти и се разрежда с бульон от бобената чорба.
Разбърква се много добре и сместа се изсипва в тенджера с боба, като се прибавя и солта.
Вари се 10 мин при постоянно бъркане, след което се сварява от огъня и се прибавя измитият и нарязан на ситно магданоз и джоджен.
Шарена боб чорба със запръжка по рецепта на бай Данчо е най-вксуната боб чорба, която ще опитате скоро.
Вижте също кои са подходящите подправки за боб, както и какъв е съставът на боба.