Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Вита баница»Празнична вита баница с късмети

Празнична вита баница с късмети

редакция:
Denis BiserovDenis Biserov
Новак
2626064
Празнична вита баница с късмети
Снимка: Denis Biserov
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
8
"Златиста и хрупкава вита баница за вашата коледна или новогодишна трапеза."

Необходими Продукти

  • яйца - 6 бр
  • кисело мляко - 300 гр
  • газирана вода - 250 мл
  • краве сирене - 400 гр
  • масло - 120 гр
  • кори за баница - 400 гр
* мерки и количества

Видео към рецептата

Начин на приготвяне

Подготовка на плънката:

Разбийте 5 яйца в голяма купа. Добавете киселото мляко и разбъркайте. Натрошете сиренето и го прибавете към сместа, разбърквайки, докато стане хомогенна.

Редене и оформяне на витата баница:

Разтопете 100 грама масло.

Намажете тавата с масло.

Вземете две кори, намажете ги леко с разтопеното масло и разпределете част от плънката равномерно. Завийте кората на руло.

Подредете рулата спираловидно в намазнена тава, като започнете от центъра. Повторете, докато изчерпите корите и плънката.

Добавяне на късметите:

Ако използвате късмети, увийте ги в алуминиево фолио или хартия за печене и ги поставете между слоевете рула или в кората, като подгъвате леко.

Заливката:

Залейте баницата с останалото масло.

Разбийте 1 яйце в купа. Смесете го с газираната вода. Залейте равномерно витата баница с тази смес.

Печене:

Загрейте фурната на 180°C. Печете баницата около 40-50 минути, докато стане златиста и хрупкава.

След изпичане, покрийте баницата с чиста кърпа за 10-15 минути, за да омекне леко. Разрежете я и сервирайте, като всеки открива своя късмет.

Да ви е сладко.

Вижте също как да остане баницата надута и прочетете тези оригинални късмети за баница, които можете сами да приготвите в домашни условия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: