Начин на приготвяне
В купа се разбиват яйцата, добавя се киселото мляко, разбъркано с щипка бакпулвер и олиото. Сиренето се натрошава в чиния, корите се разстилат на плота.
Взема се една кора, поръсваме с малко натрошено сирене и набираме с ръце като хармоника, а после се навива на охлювче. Така се оформят всички кори и нареждаме в намаслена тава едно до друго.
С лъжица се залива всяко парче, останалото сирене се разпределя отгоре и поръсваме семена. Печем в загрята фурна 200 градуса до златисто около 20 минути. Изважда се и покриваме с кърпа.
Приготвят се малки клонки дрян, около всяко клонче се навива написано късметче и забождаме на баницата.
Поднасяме новогодишната баница на трапезата, завъртаме три пъти тавата и всеки си тегли късмета с охлювчето от баницата.
Щастлива Нова година, много здраве и късмет!