Gotvach.bg»Рецепти»Риба»Печена риба»Сьомга със сушени домати и кускус

Сьомга със сушени домати и кускус

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k37k17k12
Сьомга със сушени домати и кускус
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
45 мин.
Порции
3
"Сьомга със сушени домати и кускус - когато комбинирате правилните съставки, се получават ето такива чудеса."

Необходими Продукти

  • сьомга - 3 филета с кожа, 150 г всяко
  • сушени домати - 80 г мариновани в зехтин
  • лук - 70 г
  • чесън - 2 скилидки
  • лимон - 1 бр.
  • мащерка - 2 клонки, пресен
  • розмарин - 2 клонки, пресен
  • магданоз - 4 клонки, пресен
  • сол - 1 ч.л. (на вкус)
  • кускус - 200 г
  • бульон - 550 мл зеленчуков
  • зехтин - 20 мл
  • бял пипер - 3 щипки
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пригответе си 3 листчета хартия за печене с големина, подходяща да завиете всяко от парчетата сьомга. Може много леко да ги намазните, но не е задължително.

Нарежете на малки парченца сушените мариновани домати, лука и чесъна.

Накълцайте на ситно свежите подправки, като премахнете дръжките им.

Изцедете сока на лимона и настържете половината от кората му - само жълтата част.

В купа смесете всичко дотук подготвено и добавете сол на вкус и бял пипер. Разбъркайте и заделете в чинийка около 3 лъжици от тази смес.

Сложете парче сьомга с кожата надолу върху всеки лист хартия от намазнената страна. Покрийте всяко филе сьомга с по лъжица от заделената ароматна смес, равномерно разпределена.

Завийте хартията или сгънете като плик, така че да се получи добре запечатано пакетче, без да е много стегнато. Подредете в тавичка и пъхнете в загрята на 190 °C фурна за 15-18 минути.

През това време кипнете бульона със зехтина и го дръпнете от огъня. Сипете кускуса - от ситния арабски кускус, не от едрите топчета паста, които ние наричаме така.

Похлупете с капак и оставете да престои 10 минути да поеме течността. После хубаво разбъркайте със останалата по- голяма част от ароматната смес от домати, лук и подправки. Опитайте как е на вкус и си добавете още сол, ако е необходимо.

Когато рибата е готова, оставете я за 2-3 минути в хартията, после отвийте и прехвърлете в чинии за сервиране. Гарнирайте с кускус и поднесете.

Вижте още колко калории има в сьомгата, както и как да мариноваме сьомга.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: