Начин на приготвяне
Пригответе си 3 листчета хартия за печене с големина, подходяща да завиете всяко от парчетата сьомга. Може много леко да ги намазните, но не е задължително.
Нарежете на малки парченца сушените мариновани домати, лука и чесъна.
Накълцайте на ситно свежите подправки, като премахнете дръжките им.
Изцедете сока на лимона и настържете половината от кората му - само жълтата част.
В купа смесете всичко дотук подготвено и добавете сол на вкус и бял пипер. Разбъркайте и заделете в чинийка около 3 лъжици от тази смес.
Сложете парче сьомга с кожата надолу върху всеки лист хартия от намазнената страна. Покрийте всяко филе сьомга с по лъжица от заделената ароматна смес, равномерно разпределена.
Завийте хартията или сгънете като плик, така че да се получи добре запечатано пакетче, без да е много стегнато. Подредете в тавичка и пъхнете в загрята на 190 °C фурна за 15-18 минути.
През това време кипнете бульона със зехтина и го дръпнете от огъня. Сипете кускуса - от ситния арабски кускус, не от едрите топчета паста, които ние наричаме така.
Похлупете с капак и оставете да престои 10 минути да поеме течността. После хубаво разбъркайте със останалата по- голяма част от ароматната смес от домати, лук и подправки. Опитайте как е на вкус и си добавете още сол, ако е необходимо.
Когато рибата е готова, оставете я за 2-3 минути в хартията, после отвийте и прехвърлете в чинии за сервиране. Гарнирайте с кускус и поднесете.
Вижте още колко калории има в сьомгата, както и как да мариноваме сьомга.