Начин на приготвяне
Кокосовото масло се разтопява на котлон на средна температура.
Сушените боровинки се нарязват на малки парчета, като не се накисват предварително.
В купа се изсипват овесените ядки, брашното от бадеми, канелата, содата за хляб и щипката сол. Разбърква се много добре.
В отделна купа се смесват ябълковото пюре от зелени ябълки и разтопеното кокосово масло, след което се добавя ванилията и се разбърка.
Течната смес се изсипва в купата с овесените съставки и разбърка добре до получаване на хомогенна смес. Накрая се добавят нарязаните сушени боровинки и внимателно се разбъркват, за да се разпределят равномерно в тестото.
Омесва се тестото.
Вземат се малки количества от тестото и се оформят овесени сладки с ръце или с лъжица, след което се нареждат в тава върху хартия за печене. Оставя се малко разстояние между всяка сладка, тъй като ще се разширят леко по време на печенето.
Сладките се пекат в предварително загрятата фурна на 180 °C за15 минути или докато станат златисти и леко хрупкави по краищата.
Оставят се да се охладят върху решетка овесени сладки с боровинки без захар и яйца, за да запазят хрупкавостта си.
Вижте още какъв е полезният състав на овесените ядки и колко овесени ядки е добре за закуска.