Начин на приготвяне
Започнете с подготовка на копривата. Бланширайте младата коприва съвсем леко за около 30 секунди във вряща вода, после веднага я прехвърлете в студена вода. Така ще омекне и ще запази свежия си цвят, без да жилне.
Обелете и нарежете ябълката и банана. Пригответе си сок от половината лимон.
За да смесите съставките, може да използвате пасатор или блендер.
В подходящ за пасиране съд сложете обелената и нарязана ябълка, банана, лимоновия сок, кленовия сироп и бланшираната коприва. Добавете и бадемовото мляко.
Пасирайте или блендирайте, докато се получи равномерна гъста смес. Ако харесвате смутито да бъде по-течно, може да добавите добави малко вода, за да го разредите до получаване на желания вид.
Сервирайте смутито с коприва и ябълка в подходяща чаша и декорирайте по ваш вкус.
Изпийте пролетното смути, докато е свежо и пълно с витални вещества.
Копривата е естествен източник на желязо, витамин С и помага при пролетна умора.
Заедно с ябълката и лимона се превръща в истински еликсир за тялото.