Gotvach.bg»Рецепти»Салати»Цветна великденска салата с физалис и шафан

Цветна великденска салата с физалис и шафан

Цветна великденска салата с физалис и шафан
Снимка: Албена Атанасова
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
35 мин.
Порции
4
"Получава се свежа великденска салата, с нюанс на нещо различно, витаминозно и атрактивно."

Необходими Продукти

  • червена маруля - 1 бр
  • зелена маруля - 2 бр
  • физалис - 10 плодчета
  • шафран - 0, 3 г
  • репички - 10 бр
  • зелен лук - 2 бр
  • пресен чесън - 1 бр
  • лимон - 1/2
  • глухарче - 3 листа
  • глухарче цветчета - 6 бр
  • зехтин - 3 с.л.
  • ябълков оцет - по вкус
  • сол - по вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пригответе марулята и останалите зеленчуци.

Почистете и измийте добре всяко листо от марулята.

Почистете и измийте останалите зеленчуци.

В голяма купа, подходяща за салата, започнете да режете марулята с желаната едрина.

Първо нарежете зелената маруля, след нея - червената.

Така ще се получи повече контраст в салатата.

Нарежете листата от глухарчето на тънки ивици и ги добавете към марулята.

Нарежете пресния зелен лук и чесъна с желаната едрина, добавете и тях.

После нарежете репичките и ги прибавете към останалите зеленчуци.

Накрая обелете плодчетата физалис от тънката им външна ципа.

Оставете няколко броя за декорация.

Останалите нарежете на малки парчета и добавете към салатата.

Вземете половин лимон и изцедете сока му към зеленчуците.

Добавете шафрана, ако е на стигми, начупете ги леко да се получат по-малки частици. Така ще се разтвори по-лесно и ще отпусне аромата и цвета си.

Ако шафранът е във вид на прах, най-добре ще бъде да го разтворите предварително в една лъжица лимонов сок.

Подправете салатата с количество сол по вкус, добавете ябълковия оцет и зехтина.

Разбъркайте добре за да се хомогенизират съставките.

Накрая декорирайте с няколко плодчета физалис и цветчетата от глухарче.

Получава се свежа великденска салата, с нюанс на нещо различно, витаминозно и атрактивно.

Насладете се на шафрановата нотка, която, заедно с цветовете от глухарче, придава флорален елемент към салатата. Приятен апетит!

Вижте също как да направите двуцветни сладки за Великден или вкусен шоколадов козунак за Великден.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: