Начин на приготвяне
Пригответе марулята и останалите зеленчуци.
Почистете и измийте добре всяко листо от марулята.
Почистете и измийте останалите зеленчуци.
В голяма купа, подходяща за салата, започнете да режете марулята с желаната едрина.
Първо нарежете зелената маруля, след нея - червената.
Така ще се получи повече контраст в салатата.
Нарежете листата от глухарчето на тънки ивици и ги добавете към марулята.
Нарежете пресния зелен лук и чесъна с желаната едрина, добавете и тях.
После нарежете репичките и ги прибавете към останалите зеленчуци.
Накрая обелете плодчетата физалис от тънката им външна ципа.
Оставете няколко броя за декорация.
Останалите нарежете на малки парчета и добавете към салатата.
Вземете половин лимон и изцедете сока му към зеленчуците.
Добавете шафрана, ако е на стигми, начупете ги леко да се получат по-малки частици. Така ще се разтвори по-лесно и ще отпусне аромата и цвета си.
Ако шафранът е във вид на прах, най-добре ще бъде да го разтворите предварително в една лъжица лимонов сок.
Подправете салатата с количество сол по вкус, добавете ябълковия оцет и зехтина.
Разбъркайте добре за да се хомогенизират съставките.
Накрая декорирайте с няколко плодчета физалис и цветчетата от глухарче.
Получава се свежа великденска салата, с нюанс на нещо различно, витаминозно и атрактивно.
Насладете се на шафрановата нотка, която, заедно с цветовете от глухарче, придава флорален елемент към салатата. Приятен апетит!
Вижте също как да направите двуцветни сладки за Великден или вкусен шоколадов козунак за Великден.