Начин на приготвяне
В голяма купа пресяваме 300 г брашно, добавяме солта, олиото и горещата вода.
Започваме да разбъркваме с лъжица, а след това продължаваме да месим с ръце.
Омесваме меко и нелепнещо тесто, увиваме го във фолио и оставяме за около 30 минути.
Върху набрашнения плот разточваме тестото на кора и изрязваме кръгчета.
Във всеки кръг поставяме 2-3 череши без костилки и щипка захар и оформяваме вареники.
За соса в касерола смесваме захарта, нишестето и черешите.
Слагаме на котлона и след като заври, варим на тих огън за около 5-7 минути
В голяма тенджера загряваме вода и пускаме поетапно варениките във врящата вода за 5-7 минути.
Сервирайте варениките с череши със соса.
Ако ви се хапва и нещо солено, пригответе вареники с извара и вареники с картофи.