Начин на приготвяне
В съд смесваме пектина с 50 грама от захарта и лимонтозуто. Разбъркваме и оставяме настрана.
Измиваме много добре лаймовете и след това настъргваме корите им и изстискваме сока.
Изчистваме костилките на черешите и в голяма тенджера ги поставяме. Към тях добавяме останалата захар и сока от лайма.
Поставяме на котлона да ври на силен огън, а след като заври оставяме на умерен. Разбъркваме от време навреме и отпенваме. Бъркането става с дървена лъжица.
След около 15-20 минути дърпаме от огъня и прибавяме захарта и пектина равномерно. Разбъркваме и поставяме отново на котлона за около 4-5 минути.
Добавяме и кората от лайма и след 5 минути премахваме от огъня. В измити и подсушени бурканчета изсипваме готовия конфитюр.
Затваряме с капачка и обръщаме. Могат да се заварят за 5 минути пожелание.
Коментари