Турски мекици с мая

Йозлям КадироваЙозлям Кадирова
Готвач
2511k1k2
Турски мекици с мая
Снимка: Йозлям Кадирова
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
4
"Турските мекички могат да се сервират с пудра захар, мед, шоколад, сирене или с каквото друго желаете."

Необходими Продукти

  • брашно - 500 г
  • суха мая - 7 г (1 пакетче)
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • вода или мляко - 300 мл (хладки)
  • кисело мляко - 2 с.л. (по желание)
  • олио (в тестото) - 1 с.л.
  • олио за пържене ~300 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Ако използвате прясна мая (половин кубче) - разтворете я с 1 ч.л. захар с малко от хладката течност (вода или прясно мляко). Оставете я да шупне за около 10-тина минути.

Всички съставки се смесват в подходяща купа и се омесва меко и леко лепенето тесто. Покрива се с кърпа и се оставя за около час да втасва.

В дълбок тиган се загрява олио, оформят се мекици с намаслени ръце и се пържат от двете страни до златисто.

Отцеждат се върху кухненска хартия или салфетка.

Турските мекици могат да се сервират с пудра захар, мед, шоколад, сирене или с каквото друго желаете.

Вижте също как да си направите мекици със сода или любимото турско пиде.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Тези мекици, известни още и като “мекици без яйца”, “икономични” , “постни”(с вода) и пр. ги правя от 40 години. И е странно, че ги именувате “турски”.
25.06.2025 10:04