Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Мъфини»Английски кексчета със сос батърскоч

Английски кексчета със сос батърскоч

Марина НордМарина Норд
Готвач
3k3k27
Английски кексчета със сос батърскоч1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
70 мин.
Порции
10

Необходими Продукти

  • брашно - 300 г
  • фурми - 200 г без костилки
  • сода - 1 ч.л.
  • ванилия - 1 бр.
  • кафе - 2 ч.л. разтворимо
  • прясно мляко - 120 мл
  • масло - 100 г
  • яйца - 3 бр.
  • захар - 150 г
  • за соса
  • масло - 125 г
  • захар - 80 г
  • сметана - 200 г течна
  • уиски - 50 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Прясното мляко се кипва, добавя се кафето и се охлажда. Фурмите се режат на ситно и се заливат с 200 милилитра вряла вода. Оставят се да изстинат напълно.

Брашното се пресява, добавя се содата, ванилията, млякото с кафе и всичко се разбърква. Маслото се разбива със захарта на пяна. Добавят се яйцата едно по едно и всичко се разбърква.

Тестото се смесва с маслената смес, добавят се фурмите, отцедени от водата, и всичко се разбърква още веднъж. Тестото се разпределя във формички за кекс, намазани с мазнина, и кексчетата се пекат 30 минути на 180 градуса.

Кексчетата се вадят на решетка, за да изстинат.

Приготвя се сос, като маслото се разтопява, добавя се захарта и се загрява на бавен огън 3 минути. Добавя се сметаната и при непрекъснато бъркане сместа се нагрява още 3 минути. Сваля се от огъня и се добавя уискито. Изстиналите кексчета се заливат с топлия сос и се сервират.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: