Начин на приготвяне
Сварете захарен сироп от водата и захарта - варете, докато захарта се разтвори напълно и сиропът леко се редуцира. Може да използвате както бяла захар, така и кафява захар. За Лате Макиато ще ви трябва малка част от сиропа, а останалата може да съхранявате в буркан в хладилника за 1 месец.
С приставката за правене на пара на кафемашината загрейте млякото в подходящ съд, като държите приставката потопена под повърхността на образувалата се пяна. Загрявайте така, докато страните на съда се нагреят хубаво и се образува гладка и твърда пяна отгоре.
Направете еспресото. Прехвърлете прясното мляко във висока стъклена чаша, като придържате с лъжица пяната. След като остане само пяната в съда, внимателно я разпределете в чашата с лъжица върху млякото. Отгоре излейте леко еспресото и завършете с малко захарен сироп на вкус.
Може да поръсите напитката с какао на прах, канела или настърган шоколад.