Начин на приготвяне
Загрейте малко мазнина в тиган и запържете чушлетата. Отделно запечете ядките с подправките и ги счукайте след това заедно със стафидите.
Попарете доматите за 30 секунди в гореща вода, обелете ги и отцедете излишния сок. Разтворете пилешкия бульон в 250 мл топла вода.
Пасирайте доматите и чушките и разреждайте леко с половината от бульона.
Запържете ситно нарязания лук в една тенджерка, а след като добие лек карамелен цвят, долейте пасираните домати и чушки. Добавете ядките и гответе на слаб огън още около 10 минути.
Разредете соса с останалата част от бульона до желаната гъстота. Овкусете соса смляни скилидки чесън, настърган шоколад и малко сол. По желание може да го пасирате.
Традиционно този сос се поднася с пържено пиле.
Към подправките може да добавите още кориандър, а вместо фъстъци да използвате бадеми. Върху готовото ястие може да поръсите тиквени семки или сусам.