Моле Поблано

Fat BertaFat Berta
Джедай
2k5k5019k
Моле Поблано1 / 2
26/05/2015
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
55 мин.
Порции
4

Необходими Продукти

  • сушени чушки - 150 г, част от които са люти
  • бульон - 250 мл. пилешки
  • лук - 200 г
  • чесън - 3 скилидки
  • бадеми - 40 г
  • фъстъци - 20 г обелени
  • карамфил - 2 бр.
  • черен пипер - 1/4 ч.л.
  • канела - 1/4 ч.л.
  • анасон - 1 щипка
  • стафиди - 200 г
  • шоколад - 50 г горчив
  • олио - 2 с.л.
  • сол
  • домати - 100 г
  • пиле - 1 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Загрейте малко мазнина в тиган и запържете чушлетата. Отделно запечете ядките с подправките и ги счукайте след това заедно със стафидите.

Попарете доматите за 30 секунди в гореща вода, обелете ги и отцедете излишния сок. Разтворете пилешкия бульон в 250 мл топла вода.

Пасирайте доматите и чушките и разреждайте леко с половината от бульона.

Запържете ситно нарязания лук в една тенджерка, а след като добие лек карамелен цвят, долейте пасираните домати и чушки. Добавете ядките и гответе на слаб огън още около 10 минути.

Разредете соса с останалата част от бульона до желаната гъстота. Овкусете соса смляни скилидки чесън, настърган шоколад и малко сол. По желание може да го пасирате.

Традиционно този сос се поднася с пържено пиле.

Към подправките може да добавите още кориандър, а вместо фъстъци да използвате бадеми. Върху готовото ястие може да поръсите тиквени семки или сусам.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: