Начин на приготвяне
Пилето се сварява и се вади от бульона. Лютите чушки се режат на ленти, семената се оставят настрана, дръжките се изхвърлят. Чушките се запържват в олио за 3 минути при непрекъснато бъркане и се заливат с горещия бульон. Оставят се за 30 минути.
В мазнината от пърженето се пържи ситно нарязаният лук и чесън до прозрачно. Вади се и в същата мазнина се пържат тиквените семки, сусамът и бадемите за около 2 минути при непрекъснато бъркане.
Вадят се и се пържат в същата мазнина семките от лютите чушки заедно с кориандъра, черния пипер, канелата и майораната за 2 минути при непрекъснато бъркане.
Вадят се и в мазнината се пържи обелената половинка банан. След това в тази мазнина се пържат тортилата и хлябът до златисто. Всичко, което е изпържено, се смила на ситно.
По малко се добавя 1 литър бульон, за да се получи гъста еднородна смес. Тази смес се излива в тенджера с дебело дъно и сосът се загрява, като се бърка непрекъснато, за да не загори. Вари се 10 минути, след това се добавя натрошеният шоколад, солта и черният пипер.
Сосът се вари още 25 минути на минимален огън. Сосът става доста гъст и се съхранява в хладилник до 5 дни.
Пилето се смесва със соса, който предварително се разрежда с 200 милилитра пилешки бульон, за да стане малко по-рядък. Пилето и сосът се загряват на котлона до кипване, свалят се и се сервира веднага. С този сос може да се сервират различни видове месо.