Начин на приготвяне
Нарежете измитите и изчистени патладжани и ги посолете с половин чаша сол. След 20-30 минути ги измийте.
Настържете доматите и морковите и скълцайте лука. Сложете лука, морковите и патладжаните да се сварят. Омекналите зеленчуци пасирайте или смелете, смесете ги с доматите и върнете пюрето на огъня.
Варете на слаб котлон, като разбърквате. Добавете към лютеницата захарта, малко сол на вкус. Започнете да доливате олиото на тънка струйка и бъркайте.
Ще познаете, че лютеницата е готова, когато дървената лъжица, с която бъркате, започне да оставя следи по дъното. Финално добавете малко черен пипер, ако обичате.
Вече изстиналата лютеница разсипете в сухи бурканчета и затворете плътно с капачки. Стерилизирайте за 5 минути.