Начин на приготвяне
Настържете морковите, за да са ви готови за блата. След това в едната купа сложете яйцата, а в другата - сухите съставки /брашното, солта, бакпулвер, сода и канела/.
В друга купа слагаме захарта и олиото. Започвате да разбивате с миксер, докато захарта се разтвори, а след това прибавяте половината от брашнената смес. Продължавате да разбиваме, като започвате да прибавяте едно по едно яйцата и редувате с още от брашното.
Получавате смес с консистенцията на гъсто кексово тесто. Прибавяте част от морковите. Сместа е доста голяма и гъста, така че трябва да разбивате постепенно и внимателно. Готовата смес разпределяте в две тавички, застлани с леко намаслена хартия за печене. Диаметърът на тавичките е около 25-26 см (поне моята е толкова).
Печете в предварително загрята фурна на 165 градуса, докато дървената клечка, която сте забили в блата излезе суха. Готовите блатове изваждате и охлаждате върху решетка.
Крема: Разбърквате сирената (маскарпоне и крема сирене), към които прибавяте ванилията и няколко капки лимонов сок.
В отделна купа разбивате течната сметана с пудрата захар, докато стане на сняг. Ако обичате по-сладко, можете да увеличите количеството захар. След това смесвате двете смеси.
Сглобявате тортата, като разпределяте половината крем между блатовете, а с останалата част измазвате тортата отвън. Украсявате тортата с резенчета моркови (на розички или по ваш избор форма).
Да ви е сладко!