Начин на приготвяне
Оставяме в хладка вода смокините да се накиснат. Разделяме 3 нара наполовина и изстискваме сока им, а на 4-тия изваждаме плодовете.
Настъргваме кората на лимона и изстискваме сока му. Обелваме джинджифила и го рендосваме на ситно.
Лютата чушка разрязваме по дължина, изчистваме семките и и я нарязваме на много ситно. Разбъркваме 2 с.л. от лимоновия сок с джинджифила, лютата чушка и ментата нарязана на ситно.
Възвираме сока от нар и го оставяме да ври, докато остане половината от него. Прибавяме овкусения с подправки лимонов сок. Накиснатите смокини разрязваме на четири парчета всяка.
В купа слагаме парчетата от смокини, прибавяме половината зърна от нар, заливаме ги със сока им и ги оставяме да престоят 3-4 часа. От време на време ги разбъркваме.
При сервиране заливаме смокините със соса, в който са киснали.