Начин на приготвяне
Аншоата се накисва в млякото за 10-15 минути. Сарделите се почистват от главите и опашките и се изважда гръбначната кост. Изплакват се под течаща вода и се подсушават с кухненска хартия.
Чесънът се обелва. Лукът се нарязва на ситно. Резенето се обелва и нарязва на 8 парчета. В половината зехтин се запържват на умерен огън 2 скилидки чесън, прибавят се водата, шафранът и 1 парче резене.
Подправя се със сол и черен пипер. Задушава се до златистокафяв цвят. Прибавят се сарделите и се оставят на огъня 2-3 минути. Отстранява се от огъня и се изважда чесънът.
Останалото резене се вари в друг съд в гореща подсолена вода 15 минути и се отцежда. Нарязва се на ситно. Аншоата се прави на пастет с магданоза.
В останалия зехтин се задушават останалият чесън и лукът. Прибавя се резенето, пастетът от аншоата се разрежда с 6 супени лъжици вода от свареното резене и се слагат стафидите. Оставя се на слаб огън 2-3 минути.
Останалата вода от варенето на резенето се кипва в отделен съд и в нея се сваряват макароните. Слагат се в затоплен съд, върху тях се слага ред смес от аншоа и ред смес от сарделите и отгоре-отново макарони.
Пече се в умерена фурна 20 минути. Сервира се горещо.