Турска баклава с шамфъстък

МоникаМоника
Чирак
66
137
10
26/01/2016
"Никога няма да минем на диета, която да ни забранява да похапваме турска баклава "
Приготвяне60 мин.
Готвене50 мин.
Общо110 мин.
Порции10
Сготви+1 точка
7 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо20 228
  • Преглеждания за месеца16
  • Преглеждания за седмицата23
  • Рейтинг4 от 5
  • Сготвена7

Необходими Съставки

  • За сиропа
  • вода - 4 чаши
  • захар - 3 чаши
  • лимонов сок - сок от ½ лимон
  • За баклавата
  • кори за баница - 30 листа пресни или замразени
  • масло - 350 г (разтопено)
  • шамфъстък - 400 г (суров смлян)
  • захар - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Материалиte, които ще са ви необходими, са плитка тава, подходяща за баклава, сладкарска четка и остър нож.

Започнете със сиропа, който ще се изсипе върху горещата баклава по-късно. Смесете водата, захарта и лимоновия сок в малка тенджера, когато сместа заври, намалете котлона и го оставете да къкри, докато приготвяте баклавата.

Смесете 300 грама от смляния на прах фъстъка със захарта и сложете маслото да се разтопи. След това намажете дъното на тавата, започнете да редите корите, като мажете цялата кора със четчица и така, докато намажете 18 листа с масло.

Изсипете цялата плънка и я разпръснете хубаво навсякъде, продължете по същия начин да мажете листата със маслото, накрая нарежете на ромбовидни или квадратни парченца и залейте със останалото масло.

Загрейте фурната на 200 градуса и печете 45 минути или докато се надигне и корите станат златисти и хрупкави.

След като сложите баклавата във фурната, махнете сиропа от котлона и го оставете да се охлади.

Когато е готова баклавата, извадете тавата от фурната. Докато тя все още е цялостно затоплена, веднага излейте студения сироп равномерно върху баклава. Поръсете отгоре със останалия фъстък и оставете да изстине напълно преди сервиране.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар