Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Баклава»Баклава с шамфъстък и филаделфия

Баклава с шамфъстък и филаделфия

Вероника МихайловаВероника Михайлова
Иноватор
2842k5824
Баклава с шамфъстък и филаделфия
Снимка: Вероника Михайлова
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
12
"Баклава с шамфъстък и филаделфия - специален и празничен сладкиш за много сладки моменти и усмивки."

Необходими Продукти

  • крема сирене - 2 кутии 350 г Филаделфия
  • пшеничен грис - 3 с.л.
  • вода - 250 мл
  • точени кори - 1 пакет фини за баклава
  • шамфъстък 200 г без черупки и суров
  • краве масло - 160 г
  • За сиропа
  • вода - 1 ч.ч.
  • ванилия - 2 бр. прахчета
  • захар - 1 и 1/2 ч.ч. бяла кристална
  • лимонов сок - 1 ч.л. прясно изцеден
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пригответе първо захарният сироп, като в касерола сипете захарта и водата. Разбъркайте добре докато захарта се стопи, добавете ванилийте и оставете на слаба степен за 5-7 мин. След като е готово махнете от котлона и оставете настрани да изстине, след което добавете прясно изцедения лимоновия сок.

След това пригответе останалите съставки, като за начало си разтопете маслото и оставете настрани.

В тенджера на котлона изсипете водата и гриса, вкючете на средна степен и сварете гриса за няколко минути, докато поеме водата и увеличи обема си. След това оставете да се поохлади и прибавете гриса към крема сиренето Филаделфия и ги разбъркайте.

Изпечете на сух тиган суровия шамфъстък, а след това сложете изпечените ядки в кухненски чопър и ги смелете.

Пригответе си широка тава, в която ще печете баклавата. Намажете дъното с разстопено масло, като използвате силиконова четка.

Започнете да правите баклавата, като вземете два листа от корите и ги сложите в тавата. Намажете ги с разтопено масло, сложете една супена лъжица от крема сиренето и поръсете с ядки.

След това сложете нови два листа от корите за баклава. Следва масло, крема сирене Филаделфия и ядки. Процедирайте така, докато не свършат. Най-отгоре не слагайте крема сирене и ядки, а само масло.

Печете баклавата до загар за около 25- 30 минути на 180 °C.

Веднага след като извадите тавата с изпечената баклава, я залейте със захарния сироп и я поръсете с още шамфъстък. Оставете да поеме сиропа за поне 2 часа преди консумация.

Добър апетит с моята баклава с шамфъстък и Филаделфия!

Вижте още на какво се дължи захаросването на баклавата, както и как се реже баклава на ромбоиди. Ако обичате баклава, опитайте и тази класическа коледна баклава.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: