Начин на приготвяне
Пригответе първо захарният сироп, като в касерола сипете захарта и водата. Разбъркайте добре докато захарта се стопи, добавете ванилийте и оставете на слаба степен за 5-7 мин. След като е готово махнете от котлона и оставете настрани да изстине, след което добавете прясно изцедения лимоновия сок.
След това пригответе останалите съставки, като за начало си разтопете маслото и оставете настрани.
В тенджера на котлона изсипете водата и гриса, вкючете на средна степен и сварете гриса за няколко минути, докато поеме водата и увеличи обема си. След това оставете да се поохлади и прибавете гриса към крема сиренето Филаделфия и ги разбъркайте.
Изпечете на сух тиган суровия шамфъстък, а след това сложете изпечените ядки в кухненски чопър и ги смелете.
Пригответе си широка тава, в която ще печете баклавата. Намажете дъното с разстопено масло, като използвате силиконова четка.
Започнете да правите баклавата, като вземете два листа от корите и ги сложите в тавата. Намажете ги с разтопено масло, сложете една супена лъжица от крема сиренето и поръсете с ядки.
След това сложете нови два листа от корите за баклава. Следва масло, крема сирене Филаделфия и ядки. Процедирайте така, докато не свършат. Най-отгоре не слагайте крема сирене и ядки, а само масло.
Печете баклавата до загар за около 25- 30 минути на 180 °C.
Веднага след като извадите тавата с изпечената баклава, я залейте със захарния сироп и я поръсете с още шамфъстък. Оставете да поеме сиропа за поне 2 часа преди консумация.
Добър апетит с моята баклава с шамфъстък и Филаделфия!
Вижте още на какво се дължи захаросването на баклавата, както и как се реже баклава на ромбоиди. Ако обичате баклава, опитайте и тази класическа коледна баклава.