Начин на приготвяне
Плънката приготвяме по следния начин. Смесваме каймака с гриса, докато получим еднородна смес, след което прибавяме смления шамфъстък и хубаво разбъркваме до пълното хомогенизиране на сместа.
Разтапяме маслото и намазваме с него дъното на тавата, която ще използваме.
Разгъваме корите и ги режем на ленти. Разбиваме белтъка с вилица. С помощта на четка мажем кората с разбития белтък. Поставяме по една чаена лъжица от крема, сгъваме на триъгълници и притискаме ръбовете с малко вода, за да не се отворят.
Нареждаме парчетата баклава в тавата, като оставяме малко място между тях. Поливаме ги с маслото, размазваме го, използвайки четка. Поръсваме с шамфъстък. Печем във фурна, загрята до 180 градуса, докато кората придобие златист цвят.
Захарния сироп приготвяме по следния начин - слагаме в касерола водата и захарта и когато заври, добавяме лимоновия сок, намаляваме котлона на средно и оставяме да ври за около 20 минути преди да свалим от огъня. Оставяме настрана да изстине. Заливаме със сиропа докато и той и баклавата са горещи.
Баклавата става най-добре когато единият компонент е студен, а другият горещ. Лично аз предпочитам студен сироп на гореща баклава. Заливаме баклавата и покриваме тавата с кърпа, за да изстива равномерно.
Коментари