Начин на приготвяне
Приготвя се тестото, като пресятото брашно, захарта и солта се размесват и в средата се прави кладенче, в което се слагат жълтъкът, маслото и водата.
Меси се с ръце, докато тестото стане на топка. Оставя се в хладилника за 2 часа или за една нощ, след което се разстила в подходяща форма, покрита с намазана с масло пергаментова хартия, обхващаща и стените на съда.
Тестото се оформя на равномерен пласт по дъното и около стените и се оставя в хладилника за 30 минути.
Замразената форма се изважда, набожда се с вилица, покрива се с пергаментова хартия със съответния диаметър, върху която се сипват оризови, бобени или грахови зърна за тежест (за да не се надигне тестото по средата) и се слага в предварително загрята до 200°-210°С фурна за 20 минути или се държи, докато тестото се зачерви.
Тиквата се почиства и се нарязва на кубчета. Слага се да се вари на слаб огън с маслото, докато стане на пюре. Ако не е достатъчно омекнала, се смила или се пасира. Маслото не трябва да потъмнява. Към тиквата се прибавят сметаната и захар на вкус.
Охлажда се, след което се разстила върху тестената форма и се слага в предварително нагрята до 230°С фурна за 10-15 минути, докато тиквата отгоре се зачерви и стане хрупкава. Сервира се с още сметана.