Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Сладкиш със сметана и шоколад

Сладкиш със сметана и шоколад

Kristina9595Kristina9595
Новак
111122060
Сладкиш със сметана и шоколад
Снимка: Kristina9595
1 / 2
24/09/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
80 мин.
Порции
10
"Прекрасен сладкиш със сметана и шоколад, от който предлагаме да си боднете"

Необходими Продукти

  • яйца - 3
  • захар - 125 г
  • прясно мляко - 60 мл
  • олио - 4 с.л.
  • брашно - 200 г
  • бакпулвер - 1 пакетче
  • ванилова захар - 1 пак. или 1 ч.л. ванилова есенция
  • За сиропиране
  • захар - 200 г
  • вода - 200 мл
  • За шоколадовия ганаш
  • сметана - 100 мл течна
  • черен шоколад - 100 г
  • За крема
  • сметана - 200 мл млечна за разбиване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Яйцата се изкарват 15 мин по-рано от хладилника. След това се смесват със захарта в купа и се разбиват с миксер, докато се сгъстят за 2-3 минути.

Добавете последователно 60 мл прясно мляко, олио и ванилията.

Брашното заедно с бакпулвера се пресява върху яйцата. Внимателно се разбъркват за кратко.

Застелете с хартия за печене форма с падащи стени (24 см) или в квадратна тава, която е предварително намазнена.

Изсипете сместа и печете в предварително загрята на 180 °C фурна.

През това време направете захарния сироп. Сложете в тенджера 200 мл вода, след като се затопли, добавете и захарта.

Като се разтопи захарта, махнете от котлона и изчакайте да изстине. След като е готов сладкишът, го извадете от тавата и го сложете на решетка, за да поизстине малко.

Пробийте с клечка за зъби дупки на гъсто в сладкиша и изсипете захарния сироп, докато поеме.

Оставете на хладно място да изстине напълно.

Разбийте сметаната или сухия крем. Намажете сладкиша обилно с крема и оставете в хладилник да стегне.

През това време направете шоколадовия ганаш, като разтопите на водна баня 100 мл сметана и 100 г черен шоколад.

Оставете да се поохлади, като на често го разбърквате.

Извадете сладкиша и изсипете шоколадовия ганаш върху него.

Приберете в хладилник за 10 часа, за да стегне.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: