Начин на приготвяне
Измийте и подсушете доматите. В зависимост от тяхната големина ги нарежете на половинки или пък на четвъртини. Подредете ги в тава, която е постлана с хартия за печене и ги посолете с морската сол. Включете фурната на 110 градуса с вентилатор и оставете доматките да се изсушат.
Целият процес отнема между 3 и 6 часа, но никога повече от 6 часа. Колкото повече се сушат доматите, толкова по-трайни ще бъдат след това, но имайте предвид, че ще бъдат и по-твърди.
Аз обичам доматите да са леко дъвчащи. Щом решите, че доматите са се изсушили добре, ги извадете от фурната и ги оставете да изстинат. Обелете чесъна и го сипете в бурканче от 400 г заедно с босилека и зехтина.
Не загрявайте нито зехтина, нито буркана. Количеството на зехтина зависи от това колко ще натискате доматите в буркана. Не ги притискайте твърде много.
По отношение на съхрнението , може да ги оставите в шкаф, на хладно и тъмно. Да ви е сладко!