Начин на приготвяне
За крокана 1/2 ч.ч. се карамелизира с 1-2 с.л. вода. След като се карамелизира захарта, се прибавят ореховите ядки. Сместа се изсипва върху намазнена хартия за печене. След пълното ѝ изстиване се натрошава в чопър.
Яйцата се разбиват със захарта. Прибавят се олиото, брашното с набухвателите, запечените орехови ядки и подправките. Накрая се прибавят и ситно настърганите моркови. Сместта се изсипва в тава с ринг (26 см), застлана с хартия за печене. Пече се на 150-160 градуса в затоплена фурна около 1 час.
Аз пека само на долен реотан и последните 5 минути включвам и горен. Но вие си преценете според вашата фурна. След изпичане /проверява се с клечка/ се изважда и след изстиване се отделя хартията. Реже се на 2 части с помощта на конец. Блатовете нямат нужда от сиропиране, защото са влажни.
Крема сиренето се изважда от хладилника няколко часа предварително, отцежда се образувалата се течност и се разбива ръчно с бъркалка, като се прибавя пудрата захар. Маслото се разбива и се смесва с млечната част.
Кремът се разделя на 2 части. Покрива се първият блат с крем, поръсват се с нарязани парченца зелени смокини/може да се прибавят сушени плодове/. По същият начин се процедира и с втория блат, покрива се с останалия крем, но без парченца смокини. Отгоре се заглажда и се украсява с орехов крокан и зелени смокини.
Тортата е уникално вкусна и може да се експериментира.
Коментари