Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Морковена торта»Морковена торта с орехов крокан

Морковена торта с орехов крокан

КрасиКраси
Новак
2312049
Морковена торта с орехов крокан
Снимка: Краси
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
120 мин.
Порции
12 парчета
"Хем вкусна, хем всеки може да импровизира както си иска - перфектната торта"

Необходими Продукти

  • яйца - 4 бр.
  • захар - 250 г
  • олио - 100 мл
  • портокалов сок
  • брашно - 280 г бяло
  • сол - 1/4 ч.л.
  • бакпулвер - 1 и 1/2 ч.л.
  • сода бикарбонат - 1 ч.л.
  • орехи - 3 - 4 с.л. леко запечени
  • моркови - 300 - 350 г ситно настъргани
  • ликьор - 1 с.л. орехов по желание, или ром
  • крем
  • крема сирене - 3 опаковки по 200 г /600 г/ натурално
  • пудра захар - 300 г
  • масло - 180 г
  • ванилия
  • сладко от зелени смокини - парченца /моето е домашно/
  • Орехов крокан
  • орехи - 4 - 5 с.л. едро нарязани и леко запечени
  • захар - 1/2 ч.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За крокана 1/2 ч.ч. се карамелизира с 1-2 с.л. вода. След като се карамелизира захарта, се прибавят ореховите ядки. Сместа се изсипва върху намазнена хартия за печене. След пълното ѝ изстиване се натрошава в чопър.

Яйцата се разбиват със захарта. Прибавят се олиото, брашното с набухвателите, запечените орехови ядки и подправките. Накрая се прибавят и ситно настърганите моркови. Сместта се изсипва в тава с ринг (26 см), застлана с хартия за печене. Пече се на 150-160 градуса в затоплена фурна около 1 час.

Аз пека само на долен реотан и последните 5 минути включвам и горен. Но вие си преценете според вашата фурна. След изпичане /проверява се с клечка/ се изважда и след изстиване се отделя хартията. Реже се на 2 части с помощта на конец. Блатовете нямат нужда от сиропиране, защото са влажни.

Крема сиренето се изважда от хладилника няколко часа предварително, отцежда се образувалата се течност и се разбива ръчно с бъркалка, като се прибавя пудрата захар. Маслото се разбива и се смесва с млечната част.

Кремът се разделя на 2 части. Покрива се първият блат с крем, поръсват се с нарязани парченца зелени смокини/може да се прибавят сушени плодове/. По същият начин се процедира и с втория блат, покрива се с останалия крем, но без парченца смокини. Отгоре се заглажда и се украсява с орехов крокан и зелени смокини.

Тортата е уникално вкусна и може да се експериментира.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Краси
Краси
Извинявам се,но пропуснах в рецептата маслото,което се добавя в крема -180 гр./1 п. и половина/
16.02.2016 17:26