Начин на приготвяне
Разбиват се яйцата. Добавя се киселото мляко, а след това натрошеното сирене и се разбърква.
Налива се олиото и се добавят солта и содата. Най-накрая се слага и прясното мляко. Всичко се разбърква добре.
В намазнена с олио тава се слага един лист от корите, а след това върху него още един, напреки на първия. Всеки следващ лист се нагъва на хармоника и така се подреждат в тавата.
След това се залива със сместа и с лъжица се разнася по всички кори. Пече се на 170 градуса на долен реотан, докато вече не се вижда течност върху корите.
След това се пече и отгоре, и отдолу до готовност на корите. Когато баницата е готова, се изважда. След това или се напръсква леко с вода и се покрива с кърпа, или се обръща отгоре друга тава (парата ще овлажни баницата).