Пататника на баба

Наталия ПетроваНаталия Петрова
Готвач
3532k9802
Пататника на баба
Снимка: Наталия Петрова
5 / 12с Видео
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
100 мин.
Порции
6
"Ако и вие изпитвате носталгия по вкусните и ароматни ястия от едно време - пататникът на баба е точно за вас"

Необходими Продукти

  • картофи - 1 кг (1.5)
  • лук - 2 глави
  • джоджен - 1 с.л.(сух)
  • сол - 1 и 1/2 с.л.
  • олио - 60 мл
  • брашно - 2 ч.ч.
  • вода - 1 ч.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Картофите се обелват и настръгват, слагат се в голяма купа и се заливат със студена вода, за да не почернеят. Лукът се нарязва на ситно и в дълбока купа се смесва с джодженът, солта и олиото.

С брашното, водата и щипка сол се омесва меко тесто.

Тестото се разделя на две, разточват се две тънки кори според размера на тавата, в която ще се пече пататникът. След като корите са разточени, картофите се прецеждат добре.

Прецедените вече картофи слагаме в купата с лука и подправките и разбъркваме.

Тавата се подсушава и намазва обилно с олио, след което слагаме едната кора, изсипваме цялото количество картофена смес, разпределяме равномерно по цялата кора, след което слагаме и втората кора.

Отгоре кората се намазва с олио, за да стане хрупкава коричката. Пече се в загрята на 100 градуса фурна.

След като се сложи тавата във фурната, се увеличава на 150 градуса за 30 минути, след това на 220 за 10 мин. (времето и градусите зависят от самата фурна).

Пататника на баба е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Nafarfu
Nafarfu
Страхотна и лесна рецепта, дори и за не много добри готвачи като мен. Добавих към сместа 3 яйца и 200-300 грама сирена и пак се получи доста добре.

Благодаря за рецептата!
31.01.2021 14:25