Начин на приготвяне
Пресяваме брашното със сито в дълбока тава. Пресяваме със цедка пудрата захар, да няма бучки в друг съд.
В брашното правим кладенче и слагаме размекнатата мас, ванилиите. Във виното добавяме захарта и разбъркваме.
Прибавяме и нея вътре при брашното. Замесваме меко тесто. Прехвърляме го върху подложка, която ще точим, и доомесваме добре на топка тесто.
Прехвърляме го в съд и покриваме с фолио. Оставяме го в хладилник за 1 час. Набрашняваме си подложката, върху която ще точим. Делим тестото на две части.
Оформяме на две по големина топки. Първата топка разточвам на лист. Режем с размери 4 на 5 см или 5 на 5 см. според желанието с помощта на остър нож.
В началото на всяко квадратче слагаме локум едно до друго и навиваме.
Локума режем на малки парченца. Нареждаме сладките локумки в тава, покрита с хартия, и печем в загрята на 170°C фурна за около 20 мин.
Още горещи вадим виненките и овалваме с пудра захар.
От тестото стават към цели 80 бр. пурички.
Виненките на баба в огромно количество, което ще стигне за поне няколко дена.