Виненките на баба

VeselinaVeselina
Иноватор
3062k1k1k5
Виненките на баба
Снимка: Veselina
1 / 5
27/12/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
70 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
90 мин.
Порции
15
"Виненките на баба в огромно количество, което ще стигне за поне няколко дена"

Необходими Продукти

  • ванилия - 2 бр.
  • бяло вино - 250 мл
  • свинска мас - 1 и 2/3 ч.ч.
  • брашно - 5 ч.ч.
  • захар - 5 с.л.
  • пудра захар - ½ ч.ч.
  • локум - 3 и ½ кутии Роза
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресяваме брашното със сито в дълбока тава. Пресяваме със цедка пудрата захар, да няма бучки в друг съд.

В брашното правим кладенче и слагаме размекнатата мас, ванилиите. Във виното добавяме захарта и разбъркваме.

Прибавяме и нея вътре при брашното. Замесваме меко тесто. Прехвърляме го върху подложка, която ще точим, и доомесваме добре на топка тесто.

Прехвърляме го в съд и покриваме с фолио. Оставяме го в хладилник за 1 час. Набрашняваме си подложката, върху която ще точим. Делим тестото на две части.

Оформяме на две по големина топки. Първата топка разточвам на лист. Режем с размери 4 на 5 см или 5 на 5 см. според желанието с помощта на остър нож.

В началото на всяко квадратче слагаме локум едно до друго и навиваме.

Локума режем на малки парченца. Нареждаме сладките локумки в тава, покрита с хартия, и печем в загрята на 170°C фурна за около 20 мин.

Още горещи вадим виненките и овалваме с пудра захар.

От тестото стават към цели 80 бр. пурички.

Виненките на баба в огромно количество, което ще стигне за поне няколко дена.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: