Начин на приготвяне
Ядките се запичат в предварително загрята до 200 градуса фурна за около 10 минути или докато станат златисти. Изваждат се и се оставят да изстинат.
Малка правоъгълна форма за кекс се намазнява и застила с готварска хартия.
Сладоледът се оставя на стайна температура да омекне, а не да се разтопи.
Охладените ядки се накълцват на едро, към тях се прибавят 1 ч.л. канела и захарта и се разбъркват добре.
Половината от сладоледа се разпределя на дъното на формата, отгоре се поръсва с 1 ч.ч. от ядките. Отгоре се слага останалият сладолед
и върху него се изсипват останалите ядки, като се притискат, така че да залепнат за сладоледа.
Формата се увива с найлоново фолио и отгоре с алуминиево фолио. Слага се във фризер за поне 6 часа. 1/2 ч.ч. вода се слага да заври с меда и 1 ч.л. канела. Когато заври, огънят се намалява и се оставя да къкри за 10 минути. Добавят се смокините и се оставя за още 15 минути.
Изстудяват се, слагат се в кутия и се оставят в хладилник за поне 2 часа. При сервиране сладоледът се нарязва на парчета и се сервира, гарниран със смокини и поръсен със сиропа от смокините.