Торта Виктория

Ваня  ВеличковаВаня Величкова
Помощник Готвач
6421k2161
Торта Виктория1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
75 мин.
Порции
14

Необходими Продукти

  • масло - 225 г
  • захар - 225 г фина
  • ванилия - 1 ч.л. екстракт
  • яйца - 4 бр.
  • брашно - 225 г с набухвател
  • бакпулвер - 1 ч.л.
  • сол - 1/4 ч.л.
  • прясно мляко - малко
  • За крема
  • сметана - 200 мл течна
  • ванилия - 1 бр. шушулка
  • пудра захар - 2 с.л.
  • ягоди - 250 г пресни
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Този класически британски сладкиш носи името на кралица Виктория - единственияt монарх, управлявал Англия по-дълго от настоящата кралица. Приготвя се лесно, особено ако знаете тънкостите: едната е да вкарате в тестото колкото може повече въздух, а другата - да избягвате резките температурни промени по време на печене.

Загрейте фурната на 180°С. Намаслете 2 кръгли тави за блатове с диаметър 20 см и ги постелете с хартия за печене. Разбийте маслото и захарта в голяма купа до получаването на кремообразна смес. Сипете ваниловия екстракт.

Постепенно добавете разбитите яйца към сместа. Сложете брашното, бакпулвера и солта и разбъркайте с голяма метална тел - да се смесят (не прекалявайте с бъркането). Сипете малко прясно мляко, ако тестото ви се стори прекалено гъсто, след което го разпределете в двете тави.

Изпечете блатовете във фурната за около 22-25 минути (за да се уверите, че са готови, забодете в средата клечка за зъби - ако излиза чиста, блатовете са изпечени). Оставете ги да се охладят в тавите 5 минути и ги обърнете върху решетка, за да изстинат напълно.

Когато са напълно изстинали, сипете сметаната в голяма купа, добавете семената на ванилията и разбийте, докато сметаната започне да образува меки връхчета.

Пресейте отгоре пудрата захар и разбъркайте внимателно. Поставете единия от блатовете в подходяща чиния или на поставка за торта и го намажете с ваниловата сметана, но не я разнасяйте до краищата. Подредете ягодите и поставете втория блат отгоре. Поръсете с малко пудра захар и по желание декорирайте с още няколко ягоди.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка: