Начин на приготвяне
Сложете да заврат прясното мляко, водата, олиото и солта. При непрекъснато бъркане добавяте брашното, докато сместа започна да се отделя от съда.
Оставете да изстине и добавете едно по едно 4 яйца, като разбърквате пареното тесто.
Сместа разделете на 2 части и изпечете 2 блата във форма 22 см. Пече се на 200 °C, като е много важно да не се отваря по време на печене и да изстива блатът във фурната при леко отворена врата.
Приготвяте крем от прясното мляко, захарта, яйца и нишестето ванилия. Загрявате млякото със захарта. Добавяте нишестето и яйцата и на бавен огън бъркате непрекъснато.
След като стане гъст кремът, го оставяте да изстине и към него добавяте масло, с миксера смесвате.
Кремът за тортата се слага между двата готови изпечени блата, а отгоре на торта Карпатка - лека шоколадова глазура.
Вижте още за вареното и пареното тесто.