Начин на приготвяне
За блата разделяме яйцата на белтъци и жълтъци. Белтъците разбиваме с половината захар до твърди връхчета, а жълтъците разбиваме с останалата захар и ванилията. След това прибавяме млякото и олиото към жълтъците и захарта и отново разбъркваме.
Пресяваме брашното с бакпулвера и го добавяме към сместа, продължавайки да разбъркваме с миксера. Накрая добавяме белтъците към сместа, като го правим на части и разбъркваме внимателно, за да остане пухкава сместа.
Готовата смес изсипваме в избраната форма, в която предварително сме поставили хартия за печене. Печем блата в предварително загрята на 200 градуса фурна, като след 10 минути намаляваме температурата на 180 градуса. Получава се много пухкав блат, който може да бъде поднесен и самостоятелно като сладкиш.
За крема загряваме 500 мл от млякото и захарта на котлона, докато заври, в останалото мляко разтваряме нишестето. Разбиваме жълтъците и ги прибавяме към сместа с мляко и нишесте (по желание може цялата смес да се прецеди, за да се избегнат неразбити парченца жълтък в крема).
След това прибавяме сместа на тънка струйка към заврялото мляко, като разбъркваме непрекъснато, за да не се образуват бучки. Накисваме желатина в 50 мл студена вода и го оставяме да набъбне, а след това го прибавяме към горещия крем. Оставяме готовия крем да изстине и след това добавяме към него 500 мл разбита сметана. Полученият крем е изключително въздушен.
Пристъпяме към сглобяването на тортата. За целта разрязваме блата на две части. Поставяме първата част във форма за торта и я намазваме със сладкото, а след това заливаме с крема, отгоре поставяме втория блат и процедираме по същия начин.
По желание украсяваме готовата торта с разтопен шоколад и я оставяме да се стегне за поне 4 часа в хладилник.
Да ви е сладко!
Коментари