Начин на приготвяне
Загрейте фурната на 180° С и намаслете дъното на форма с високи стени с диаметър 16 см.
В купа разбийте маслото със захарта, докато побелее, след това добавете яйцето и смлените бадеми и разбъркайте.
В друга купа смесете брашното, какаото, бакпулвера и щипка сол, сипете ги при маслената смес и разбъркайте.
Сложете шоколада в купа и го разтопете в микровълновата фурна за няколко секунди. Добавете го към останалите продукти заедно с прясното мляко и разбъркайте добре.
Изсипете сместа във формата и печете 25-30 минути, докато по забодена в блата клечка за зъби не остава тесто. Извадете блата от фурната, оставете го да изстине 5 минути, след което го поставете върху решетка, за да се охлади напълно.
Извадете сладоледа от фризера, за да се отпусне леко.
Покрийте дъното и стените на формата с две дълги парчета стреч фолио, поставени перпендикулярно (така по-лесно ще извадите тортата).
Разрежете блата хоризонтално на две половини и сложете долната част във формата, като я притиснете добре.
Отгоре разпределете 5 см пласт от единия вид сладолед. След това разстелете слой от втория вид сладолед, а накрая - и от третия. Продължете в същия ред, докато сладоледът свърши.
Притиснете втората половина от блата отгоре и покрийте плътно с краищата на фолиото. Сложете тортата във фризера поне за 2 часа, за да се стегне.
Преди сервиране, обърнете тортата върху чиния или поднос и отстранете фолиото. Оставете я да се отпусне за 5 минути и я нарежете на парчета с голям затоплен нож.