Начин на приготвяне
Почистете, нарежете и сварете картофите до готовност в подсолена вода. Отцедете и докато са топли ги намачкайте с маслото и оставете да се поохладят. Направете месната плънка, като почистите и нарежете на дребно лука и моркова.
Загрейте зехтина в тиган на котлона и ги запържете за кратко. Добавете каймата, като с помощта на шпатула я раздробете. Пържете до готовност на каймата, накрая поръсете с кимион и черен пипер на вкус.
Разбийте яйцата и ги добавете заедно с брашното при картофите. Разбъркайте сместа, натрошете краве сирене и подправете с индийско орехче и черен пипер. Намажете правоъгълна тавичка с маслото.
Разделете картофената смес на две равни части. Едната част от нея изсипете на дъното на тавичката и изравнете, така че да го покрие изцяло.
Сипете отгоре равномерно месната плънка, нарежете моцарелата на резени и ги наредете върху каймата.
Отгоре изсипете останалата част от картофената смес, изравнете отново равномерно, каймата и моцарелата трябва да са добре покрити.
По желание с вилица направете произволни шарки върху картофената смес и сложете тавичката в загрята фурна на 180 градуса за 30 минути да се изпече. Накрая извадете от фурната, изчакайте да изстине и разрежете запеканката на порции.
Разкошната запеканка е готова.
Коментари