Начин на приготвяне
Разтопете кувертюра и маслото заедно на водна баня. Разделете белтъците от жълтъците и загрейте фурната на 175 градуса. Разбийте белтъците на сняг, а жълтъците със захарта до побеляване. Пресейте брашното и бакпулвера.
Внимателно сипете кувертюра постепенно в жълтъците при непрекъснато биене, за да се поохлади. Разбъркайте и с белтъците внимателно, след което започнете да добавяте и брашното и смесете всичко добре.
Излейте тестото за блата в тавичка с подвижни стени и сложете да се пече за около 45 минути в умерена фурна. Готовия блат извадете от тавичката и оставете да се охлади. Внимателно го разделете на 3 отделни блата.
За да приготвите плънката размийте нишестето с 3-4 с.л. от сока. Останалият сок сложете да се кипне, отнемете, разбийте с нишестето и отново сложете да кипне. Веднага добавете черешите, оставете да поври 1 минута и махнете от котлона.
Щом сосът се поохлади, прибавете и половината от черешовия ликьор. Останалия ликьор използвайте, за да напоите леко блатовете. Разпределете черешовата смес върху два от блатовете и оставете да изстине така, докато се желира. През това време разбийте сметаната с ваниловата захар.
Сложете внимателно първия блат с черешовата смес в подходящ поднос, намажете го с 1/4 от сметаната, поставете втория блат, отново 1/4 от сметана. Поставете и третия блат и намажете обилно цялата торта Шварцвалд с 1/4 от сметаната.
Останалата 1/4 от сметаната използвайте, за да шприцовате розички по периферията на тортата. Върху всяка розичка поставете захаросана череша. В средата на тортата и по стените настържете черен шоколад и я оставете да 2-3 часа да се охлади.