Начин на приготвяне
Жълтъците си отделят от белтъците и заедно със захарта /отделят се 3-4 с.л. за черешите/ и ваниловата захар се разбиват до побеляване.
Белтъците се разбиват на сняг с щипка сол. Брашното, какаото и бакпулверът се пресяват заедно. Постепенно жълтъците и сместа с брашното се добавят към белтъците, като внимателно се разбърква с шпатула.
Тестото се изсипва в покрита с хартия за печене форма за торта и се изпича на 175 °C за ок 30-35 мин. Фурната трябва задължително да е предварително загрята.
Докато какаовият блат се пече, се приготвят черешите, като за целта се измиват добре и се почистват от костилките.
В тенджерка се излива черешовият ликьор, добавя се останалото количество захар и се слага на котлона да заври. Изсипват се черешите, овкусява се с есенция ром и ванилия и се оставя да поври 5-6 мин.
Черешите се отцеждат от сиропа и се оставят да се охладят.
Сметаната се подслажда с няколко лъжици пудра захар и се разбива с миксера на гъст крем.
След като блатът изстине, се разрязва на три хоризонтални части.
Първият блат се напоява със сока от черешите, намазва се със сметана и отгоре се разпределят плодовете. Поставя се вторият блат, сиропира се, намазва се със сметана и т.н.
Отгоре и отстрани шоколадовата торта се измазва с останалата сметана и се поръсва с шоколадови стърготини.
Нека ви е вкусен празникът с тази красива и вкусна торта Шварцвалд (Schwarzwald).