Начин на приготвяне
Черешите се обезкостяват. Слагат се на котлона заедно с водата, захарта и лимона. Когато водата заври, се намалява котлонът и черешите се оставят около 25 минути докато сокът намалее и се сгъсти леко. През последните 10 минути се разбъркват по-често, за да се захаросат равномерно и да не залепнат за дъното. Когато са готови, се похлупват с капак и се оставят настрана да изстинат напълно.
Загрява се фурната на 180 градуса. В дълбока купа се пресява брашното, заедно със содата и захарта. В отделен съд се смесват олиото, млякото, медът и ванилията и се разбъркват. След това се изливат в купата и се разбърква с телена бъркалка до хомогенна смес. Сместа се разпределя в 4 кръгли тавички (използвах такива за еднократна употреба).
Вече захаросаните и изстинали черешите се разделят на две. Едната половина се отделя, а от черешите от другата се разрязват на половинки. Разрязаните също се разделят на две части и се разпределят по равен брой в 2 от тавичките със сместа.
Блатовете се пекат 35-40 минути първо само на долен реотан около 5 минути, а след това и горен (при мен 4-те не се събраха наведнъж, затова ги пекох на два пъти, две по две). Преди да се извадят се проверяват с клечка за зъби.
Маргаринът за крема се разбива с ръчен миксер на силна степен (турбо) докато стане кремообразен. Прибавя се на две части захарта, като се разбива тогава на по-слаба степен. Накрая се слага мъничко от боята и се разбърква отново.
За глазурата маргаринът се разбива по същия начин. Прибавят се постепенно по 2 лъжици от сока от черешите. Трябва да има за около 8-10 лъжици. В случай че маргаринът започне да се отделя от сока, това означава, че течността е много и затова е нужно да се сложи още маргарин. На части се добавя пудрата захар и отново се разбърква на по-слаба степен.
Когато и кремът, и глазурата са готови, се слагат в хладилника да стегнат, а и освен това доста бързо омекват, особено лятото като е топло.
След като са готови и четирите блата, се оставят да изстинат напълно. Прави се захарен сироп от водата и захарта и се изчаква и той да поизстине.
Идва ред на сглобяването на тортата. Слага се единият блат и върху него се назмазва от конфитюра. Отгоре му следващият блат, който внимателно се сиропира. Изчаква се да попие добре сиропът и се разпределя кремът (да не е до края на блата, защото като натежат другите два, ще започне да прелива). Слага се в хладилника да стегне кремът върху блата и да не се разпадне.
Когато са готови, се вади и се слага третият блат, който отново се сиропира. Съвсем леко се притиска в краищата, за да се разпредели равномерно кремът под него. За този не е нужно да се чака сиропът да попие. Блатът се намазва с конфитюр и отгоре му се слага последният.
Вади се глазурата и се намазва обилно отгоре. Внимателно се разпределя по стените на тортата. Накрая се слагат отгоре по-рано отделените череши и след това се връща в хладилника да стегне допълнително. По желание може да се добави и още украса.
* Използвах маргарин Bella класика с 50% масленост. Знам, че с маргарин Tommi такива кремове не се получават, защото е много течен, тоест има много вода в него и кремът се разделя. Не знам с какъв друг би се получило, единствено знам, че трябва да е по-твърд.