Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Шоколадова торта»Вкусна и лесна шоколадова торта

Вкусна и лесна шоколадова торта

IlariaIlaria
Мастър Шеф
2k3k31
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
80 мин.
Порции
8
"Няма нищо по-хубаво от домашното. Разглезете себе си и близките с тази невероятно вкусна и лесна торта."

Необходими Продукти

  • брашно - 200 г
  • бакпулвер - 1 пакетче
  • захар - 250 г
  • какао - 80 г
  • яйца - 4 броя
  • прясно мляко - 200 мл
  • олио - 140 мл орехово или 50 г смлени орехи
  • за крема
  • шоколад - 200 г черен
  • масло - 100 г
  • сметана - 200 мл течна
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Ако нямате орехово олио, може да го приготвите като пасирате заедно олиото с 50 г предварително фино смлени орехи. От посочените продукти трябва да приготвите 2 отделни блата. Първо загрейте фурната на 180 градуса.

Смесете заедно 100 г брашно, 40 г какао, 1/2 от бакпулвера и 140 г захар в купа. Разбийте 2 яйца самостоятелно. В купата долейте 100 мл мляко и 70 мл олиото, объркайте добре, след което прибавете разбитите яйца.

Изсипете сместа в намаслена и набрашнена тавичка (около 25 см диаметър). Пече се 20 минути и се проверява готовността на блата с клечка. По същия начин се приготвя вторият блат. Изпечените блатове се охлаждат леко върху решетка.

За да приготвите крема разбийте предварително сметаната на пухкав сняг. Разтопете заедно маслото и натрошения шоколад в съд на котлона, докато се хомогенизират, но да не завират.

Оставете шоколадовата смес да се охлади леко и я смесете с разбитата сметана. С този крем слепете двата блата торта, а отгоре намажете равномерно с остатъка от крема. Направете украса по желание. Ако искате да приготвите наистина голяма торта, може да я направите с 3 блата, като увеличите и малко съставките за крема.

Получава се страхотна шоколадова торта, която се топи в устата!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
5107
435
328
210
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Вили
Вили
Много суха стана, блата се рони.Кремът не е достатъчен.
21.04.2013 00:54
1
1
Принцеска
Принцеска
Тортата е великолепна. Получи се точно така, както изглежда на снимката. Изпекох 2 блата около 20 см в диаметър и при желание, можеше да се разделят на 2 всеки за получаване на 4 блата, както е показано. Мисля, че би следвало да се увеличи количеството на крема в този случай обаче. Вкусът е богат и наситен - истинско удоволствие за сетивата!
07.04.2013 19:16
Илияна Апостолова
Илияна Апостолова
Не вярвай на снимките в този сайт- в повечето случаи нямат общо с рецептата. Ако блатовете бухнат достатъчно, може и да ги разрежеш. А за ореховото олио- правих тортата отдавна, но мисля, че сложих 1 к.ч. олио с малко орехи. Мисля, че не е чак толкова фатално количеството на орехите- става много ароматна торта.
30.03.2013 00:24
1
Ваня
Ваня
1 Тортата от снимката е с 4 блата. Това означава ли, че двата блата трябва да се разделят и да се получат общо четири?
2 Ако нямаме орехово олио,каква е пропорцията ?олио+50гр орехи за да се получи нужното 140мл орехово олио?
29.03.2013 23:11
Тодорка
Тодорка
Страхотна торта ,много много вкусна , и много лесна !
24.03.2013 10:10
росица
росица
много лесна и вкусна...аз добавих сладко от череши между блатовете,освен шоколада и си облизахме пръстите!
17.03.2013 16:43
Танита
Танита
Блатовете се получиха супер,само да питам за шоколадовата смес-колко време е нужно,за да се стопи целия шоколад???
22.02.2013 16:26
Диди
Диди
Тортата е лесна за приготвяне и много вкусна!
29.12.2012 18:14
sisi
sisi
Можели орехите да ги счукам на ситно.
29.12.2012 02:18
1
илияна
илияна
Тортата се получи много вкусна, само не разбрах защо леко ми се напука блата при печенето.
28.12.2012 20:19
Мария
Мария
Това беше първата ми торта и стана уникално вкусна, всичките ми близки останаха много доволни и непрекъснато ме питат кога ще я направя отново! :)
09.11.2012 17:15
1
Ели
Ели
Тортата стана много вкусна.Изключително лесна за приготвяне.Аз също направих един блат и го разрязах на 2 части.Благодаря за рецептата.
09.11.2012 10:21
криска
криска
Най -вкусната торта която съм яла!
06.10.2012 23:53
1
криса
криса
Стана невероятна торта.Благодаря много за рецептата.Аз направих 1 блат и го разрязах с конец.
03.09.2012 16:48
Sari
Sari
Тортата е толкова лесна и вкусна , че само като я гледам на снимката ми потекоха лигите!!!Много ми хареса и е идеална за празници!!!Давам оценка на тортата 1000 , защото тортата е направо вълшебна!!!
28.06.2012 20:24
Reni
Reni
тази торта е толкова хубава и лесна!!!!!!!!!! не мога да ви опиша, правих я няколко пьти и всеки пьт става по хубава!!! благодаря за тортата
23.05.2012 18:57
1
Бисерка
Бисерка
Тортата е супер.И аз сиропирах двата блата с 1/2 ч.ч подсладено прясно мляко.Крема между двата блата направих без шоколад.Продуктите са за два блата.Наистина е лесна.
30.04.2012 09:20
Radost
Radost
Здравейте,днес видях тази рецепта и реших да изненадам съпруга си за наближаващия му рожден ден.
Та въпросът ми е тези блатове след като се изпекат разделят ли се на две или тортата в краиния си вариант е само с два блата?
Благодаря предвърително.
28.04.2012 18:52
Илияна Апостолова
Илияна Апостолова
Здравейте отново :) Днес направих тортичката. Сиропирах блатовете с малко топло подсладено мляко с какао, но около 1/2 чаша и за 2-та блата. Крема направих с млечен шоколад, а не с черен. Блатовете се пекат точно 20 мин. Има страхотен лек вкус на орехи благодарение на домашно приготвеното орехово олио- това най-много ми хареса в цялата торта- няма парченца ядки, а само аромат :) Страхотна стана, браво на Илария!!! :)))
25.04.2012 23:20
3
Денислава
Денислава
да сладкарска, с Хопла става по-вкусна :)
25.04.2012 22:24