Начин на приготвяне
Изчистете 3 кг грозде от чепките. Сложете го в дълбок съд, залейте с 1 и 3/4 л вода и го смачкайте.
Изсипете получената каша върху двойно сгъната марля и оставете сокът да се отцежда 1 нощ.
След това премерете отцедения сок и на 1 л прибавете около 300 г захар, лъжичка лимонена киселина, 1 хапче аспирин, стрито на прах.
Оставете сиропа да престои 6-7 часа, като го разбърквате от време на време, за да се разтопи захарта напълно.
След това разпределете сока в шишета и ги затворете добре. Може да ги стерилизирате за 10 минути.
Виж също как се пресича гроздовия сок, как да си направиш петмез от грозде и научи дали гроздето вдига или сваля холестерола.
Коментари