Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Лучник»Баница лучник на Бай Данчо

Баница лучник на Бай Данчо

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
1k7k32
Баница лучник на Бай Данчо2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
85 мин.
"Възползвайте се максимално от ароматните дарове на пролетта и изненадайте семейството си с ароматна баница лучник!"

Необходими Продукти

  • брашно - 1 кг
  • мая - 30 г за хляб
  • кисело мляко - 400 г
  • яйца - 3 броя
  • масло - 50 г
  • олио - 200 мл
  • сирене - 300 г
  • лук - 4 връзки пресен
  • лапад - 4 връзки
  • киселец - 2 връзки
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята се разтваря в 50 мл хладка вода. Към нея се прибавят брашното, яйцата, киселото мляко и 100 мл вода. Измесеното тесто се оставя да втаса 50-60 минути, завито с намазано олио.

Пресният лук, лападът, киселецът се почистват, измиват и нарязват. Задушават се в останалото олио около 15 минути. Щом изстинат, към тях се прибавя натрошеното сирене и се разбърква.

Втасалото тесто се разделя на 2 равни части. Всяка от тях се разстила така, че да стане с размерите на тавата. Тавате се намазва обилно с част от маслото и в нея се слага едната кора. Залива се с плънката и се затваря с втората кора.

Притиска се леко и се намазва с останалото масло. Баницата се оставя да втаса 20-30 минути, след което се пече около 40 минути във фурна (160-170 градуса). Изважда се и за 5-10 минути се покрива с кърпа.

Любима баница на Тодор Живков;

Из книгата: Аз, готвачът на Живков

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
57
41
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Пацо
Пацо
Е Бай Данчо добре добре малко боза с неия е супер вкусно
22.05.2014 10:07