Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Сладкиш с орехи и ягоди

Сладкиш с орехи и ягоди

Илияна ДимоваИлияна Димова
Гуру
1k4k4k4k7
Сладкиш с орехи и ягоди
Снимка: Илияна Димова
1 / 3
28/07/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
70 мин.
Порции
6

Необходими Продукти

  • за блата
  • яйца - 4 бр
  • пудра захар - 1/2 ч.чаша
  • сол - 1 щипка
  • ванилия - 1 бр.
  • бакпулвер - 1 ч.л.
  • орехи - 1/2 ч.ч. ситно смлени
  • брашно - 2 к.ч. (или колкото е необходимо за тесто с текстура като пандишпанено тесто )
  • продукти за крема
  • масло - 50 г меко
  • жълтъци - 2 бр. от пресни яйца
  • пудра захар - 1/2 ч.ч.
  • нишесте - 3 с.л. десертно
  • прясно мляко - 1 ч.ч.
  • орехи - 1 к.ч.ситно смлени
  • захар - 3 с.л.
  • ванилия - 2 бр
  • сладкарска сметана - 1 пакетче суха (или течна сладкарска сметана)
  • продукти за сиропа
  • захар - 5 с.л.
  • вода - 1 и 1/2 ч.чаши
  • продукти за крокана
  • орехи - 1 к.ч. едро смлени
  • захар - 3 - 4 с.л.
  • масло - 1 ч.л.
  • ягоди - за украса
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За да приготвим блата, разбиваме яйцата със захарта и щипка сол (яйцата трябва да сме извадили предварително от хладилника ). Когато станат пухкави, прибавяме ванилията, брашното, бакпулвера и едро смлени орехови ядки. Разбъркваме внимателно, за да не спадне сместа. Готовото тесто сипваме в по-малка кръгла форма, върху хартия за печене, намазана с масло и изпичаме в предварително загрята на 170-180 градуса фурна до готовност (проверяваме с клечка дали е изпечен).

Готовия блат изваждаме от формата и оставяме да се охлади върху решетка. За крема разбиваме маслото с 1 /2 чаена чаша пудра захар, да се получи гладък крем.

В отделен съд слагаме 1 чаена чаша прясно мляко да заври с 3 суп. лъж. захар и 2 ванилии. Постепенно прибавяме смесените разбити жълтъци и нишестето разтворено в 2-3 суп.лъжици вода. Прибавяме и смлените на ситно орехи и варим крема докато се сгъсти. Готовия орехов крем охлаждаме, като периодично разбъркваме.

Разбиваме сладкарската сметана по указанията на опаковката (може да използваме суха сметана или течна ). Към охладения орехов крем прибавяме масления крем и сметаната. Охладения орехов блат разрязваме на две.

Напояваме със сироп приготвен от карамелена захар и вода (карамелизираме захар и внимателно наливаме топла вода, слагаме на котлона да се разтопи и така се получава карамелен сироп). Мажем с 1/2 от ореховия крем, слагаме другата част на блата. Отново сиропираме и покриваме с останалия крем.

Отгоре поръсваме сладкиша с крокан от орехи, който приготвяме, като карамелизираме захарта, добавяме ореховите ядки и маслото. Карамелените орехи изсипваме върху намазана с олио хартия за печене и когато се охладят, начупваме и мелим на ситно да се получи крокан. Държим сладкиша на хладно до сервирането. Украсяваме с пресни ягоди.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: