Начин на приготвяне
Патладжанът се измива, почиства и реже на кубчета. След това се слага в подсолена вода за 15 минути за да му падне горчивината.Тиквичките също се измиват, почистват и режат на кубчета.
В тавичка, на дъното на която сме поставили хартия за печене, се разстилат смесените кубчета патладжан и тиквичка. Посоляват се със сол и се поливат с малко зехтин. Пекат се в предварително загрята фурна докато омекнат. Чушките и лукът се почистват и нарязват на ивички.
Задушават се в сгорещена мазнина. След като поомекнат се прибавят пасираните домати и чесънът, предварително изчистен, и нарязан на тънки филийки.
След като сосът заври се прибавят тиквичките и патладжанът, а след тях зелените маслини. Оставя се ястието да къкри на слаб котлон още около 5-6 минути, за да се смесят вкусовете.
След като се охлади готовото ястие се подправя с малко оцет на вкус и се поръсва със пресен босилек нарязан на дребно.
Коментари