Чешки стърган сладкиш

Чешки стърган сладкиш
Снимка: Веселина Константинова
1 / 4
04/10/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
65 мин.
Порции
14
"Сладкишите са универсалният начин да пожелаете на някого хубав ден"

Необходими Продукти

  • брашно - 2 ч.ч.
  • захар - 1 ч.ч.
  • масло - 200 г
  • ябълки - 7 - 8 бр. средно големи
  • канела - 1 ч.л.
  • ванилова захар - 1 пакетче (10 г)
  • лимонов сок - от 1/2 лимон
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистете ябълките и ги настържете на едро ренде. Поръсете с лимонов сок.

Смесете брашното и захарта.

На дъното на подходяща форма сложете хартия за печене.Намажете обилно с масло. Застелете дъното с 1/2 част от сухата смес.

Изсипете ябълките и ги разстелете равномерно, като покриете навсякъде, да се получи пласт. Поръсете с канела и ванилова захар. Изсипете останалата част от брашното и захарта, като покриете настърганите ябълки.

Нарежете маслото на тънки филийки и покрийте цялостно сладкиша, да не се вижда пласта от брашно и захар.

Изпечете ябълковия сладкиш в загрята фурна до 180 градуса за около 45 мин.

Охладете преди сервиране. По желание поръсете с пудра захар.

Чешкият стърган сладкиш е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.5
50
41
31
20
10
Дай твоята оценка: