Начин на приготвяне
Нарежете лимона на кръгчета и ги залейте с 1 литър вряла вода. Добавете добре измитите и отцедени цветове на глухарчето.
Оставете сместа да престои 6-7 часа, след това я прецедете и сложете на котлона да ври заедно с 1 кг захар.
Варете сместа до желаната гъстота, добавете 1 с.л. оцет. Налейте в бурканчета, които се кипват за вакуум. Другият вариант е да ги обърнете с капачките надолу, докато са още горещи. Тогава те сами се вакуумират.
Глухарчето, познато още като Радика, спада към подсемейство Лактукови, защото съдържа естествен латекс.
Латинското наименование на растението идва от taraksis – възпаление на окото, понеже именно очни възпаления са били лекувани с глухарчето.
Коментари