Начин на приготвяне
Работи се с миксер, но може и на ръка да се измеси тестото; фурна - 180 градуса; плоска тава застлана с хартия за печене.
В купата на миксера се изсипва брашното, захарта, солта, сухата мая и топлата вода.
Разбърква се на бавна скорост докато се обединят продуктите. Добавят се яйцата, прясното мляко и от продуктите на бавна скорост се замесва хубава топка тесто.
Добавя се маслото на парчета, като след всяко се изчаква докато се приеме от тестото.
Тестото се разбърква докато се качи по куката на миксера и се отдели от стените ѝ и се прехвърля в леко намаслена купа да втасва за около 1 час. Тестото е доста меко, но така трябва да бъде.
Готовото втасало тесто се потупва с длани, за да излезе въздухът от него и се прехвърля върху набрашнен плот. Разделя се на две равни части. Първата се разточва с точилка на по-голям кръг. С помощта на обратната страна на лъжица или направо с ръце се нанася половината масло върху тестото, около 2 с.л., като се намаслява добре без 1 см от краищата му.
С помощта на нож за пица тестото се дели на 16 триъгълника и се завиват кифлички както кроасани. Поставят се в плоската тава с хартия за печене. По същия начин се разточва и намаслява и другата топка тесто. Оставят се да втасат за около 20-30 минути.
Маслото за намазване (около 2 до 3 с.л.) се разтопява и с помощта на четка се намасляват отгоре кифлите. Пече се на 170-180 градуса за около 14-18 минути.
Френските маслени кифли са много вкусни.
Източник: Home Cooking
Пускам няколко снимки на кифлите, за да се види как хубаво се е отделило тестото след изпичането. Много са приятни. Може и да се постави плънка по желание.