Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и Печива»Кифлички»Френски маслени кифли

Френски маслени кифли

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k9k3k6k1
Френски маслени кифли
Снимка: marcheva14
1 / 4
09/05/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
40 мин.
Порции
4
"Похапваме от тези уникални френски маслени кифли и се чудим - как французойките пазят талиите си"

Необходими Продукти

  • брашно - 500 г
  • мая - 2 1/4 ч.л. суха
  • вода - 80 мл или 1/3 ч.ч. топла
  • прясно мляко - 180 мл или 3/4 ч.ч. топло
  • захар - 2 с.л.
  • яйца - 2 бр.
  • сол - 1/2 ч.л.
  • масло - 56 г много меко + още 50 г за намазване на самото тесто или 4 с.л.
  • за намазване преди печене
  • масло - 2 - 3 с.л. разтопено
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Работи се с миксер, но може и на ръка да се измеси тестото; фурна - 180 градуса; плоска тава застлана с хартия за печене.

В купата на миксера се изсипва брашното, захарта, солта, сухата мая и топлата вода.

Разбърква се на бавна скорост докато се обединят продуктите. Добавят се яйцата, прясното мляко и от продуктите на бавна скорост се замесва хубава топка тесто.

Добавя се маслото на парчета, като след всяко се изчаква докато се приеме от тестото.

Тестото се разбърква докато се качи по куката на миксера и се отдели от стените ѝ и се прехвърля в леко намаслена купа да втасва за около 1 час. Тестото е доста меко, но така трябва да бъде.

Готовото втасало тесто се потупва с длани, за да излезе въздухът от него и се прехвърля върху набрашнен плот. Разделя се на две равни части. Първата се разточва с точилка на по-голям кръг. С помощта на обратната страна на лъжица или направо с ръце се нанася половината масло върху тестото, около 2 с.л., като се намаслява добре без 1 см от краищата му.

С помощта на нож за пица тестото се дели на 16 триъгълника и се завиват кифлички както кроасани. Поставят се в плоската тава с хартия за печене. По същия начин се разточва и намаслява и другата топка тесто. Оставят се да втасат за около 20-30 минути.

Маслото за намазване (около 2 до 3 с.л.) се разтопява и с помощта на четка се намасляват отгоре кифлите. Пече се на 170-180 градуса за около 14-18 минути.

Френските маслени кифли са много вкусни.

Източник: Home Cooking

Пускам няколко снимки на кифлите, за да се види как хубаво се е отделило тестото след изпичането. Много са приятни. Може и да се постави плънка по желание.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка: